Kies de juiste pellets

pellets

Pelletkachels hebben een hoog rendement: met relatief weinig pellets kan je veel warmte genereren. Er zijn meerdere soorten pellets te koop en de kwaliteit ervan kan behoorlijk variëren. Maar wat zijn nu de beste pellets en wat is het verschil met goedkope houtpellets? In dit artikel vind je meer informatie en lees je waar je op kan letten bij het aanschaffen van deze brandstof.

Waaruit bestaan pellets precies?
Een goede kwalitatieve pellet bestaat zuiver uit houtafval (fijn zaagsel), afkomstig uit houtzagerijen. Tijdens het productieproces worden er geen bindmiddelen of lijm aan het zaagsel toegevoegd. Het zijn de harsen, die van nature in het hout voorkomen, die voor de binding zorgen.
Door de hoge druk en de natuurlijke harsen blijven de pellets goed hun vorm behouden. Tijdens het productieproces worden er dus geen chemische producten gebruikt waardoor de verbrandingsproducten die vrijkomen ook relatief schoon zijn.
  
Wat zijn de beste pellets?
De beste pellets kun je herkennen aan het EN+A1 label. Dit is een Europese normering voor pellets voor particulier gebruik. Pelletkorrels die van dit label zijn voorzien geven bij verbranding, afhankelijk van de houtsoort, slechts weinig as (0.5% – 0.7 %). Daarnaast zijn ze qua dikte, vorm en densiteit ook altijd gelijk.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat de pellets bij gebruik van de kachel vast komen te zitten in de schroef die de brandstof transporteert. Bij houtpellets zonder keurmerk kan dit soms wel voorkomen. Verder zijn deze pellets zoveel mogelijk lokaal geproduceerd waardoor de transportkosten laag kunnen blijven en de belasting voor het milieu zo gering mogelijk is. Houtpellets zijn zelfs CO2-neutraal, waardoor je je steentje bijdraagt aan het milieu. Ze zijn hét ecologisch alternatief voor gas, stookolie of brandhout.

Via deze link kan je nagaan of de pellets EN+ gecertificeerd zijn : ENPLUS-PELLETS

pellet-soorten

Hoeveel kosten pellets? 
Houtpellets worden doorgaans geleverd in zakken van 10 of 15 kilo. Je kunt ze het beste in grote hoeveelheden kopen omdat je dan vaak in aanmerking komt voor korting. Een groot pallet bestaat uit 60 zakken van 15 kilogram (in totaal 900kg). . De prijs van witte pellets bedraagt ongeveer 8-10 euro (per zak). Pellets prijzen liggen ongeveer 25 à 50% lager dan die van fossiele brandstoffen!

Plospan pellets – witte of bruine pelletkorrels
Een bekend (Nederlands) merk van pellets is Plospan. Deze pellets zijn EN+A1 gecertificeerd en leverbaar in witte en bruine varianten. De bruine zijn gemaakt van een mix van zachthout en bruin gekleurd zaagsel, terwijl de witte pellets uit zuiver zachthout bestaan. De laatste soort is over het algemeen wat duurder. Ze verbranden op schone wijze maar hebben relatief gezien een wat lagere warmteopbrengst dan de bruine pelletkorrels.

Mocht je niet goed weten welke soort te kiezen, koop dan een proefpakket waarin zowel bruine als witte korrels zitten. Je kunt dan zelf uitproberen welke pellets het beste meevallen. Het is sowieso aan te raden om eerst wat merken met elkaar te vergelijken voordat je grote hoeveelheden van een bepaald merk aanschaft.

Goedkope pellets
Goedkope pellets zonder keurmerk worden vaak geproduceerd in Polen of in andere lagelonenlanden. Deze hebben vaak een mindere warmteopbrengst en bij de productie worden er meestal ook bindmiddelen aan het zaagsel toegevoegd zoals zetmeel, lignine of maismeel.

Bovendien gebruikt men voor de productie van goedkope pellets voornamelijk zaagsel van MDF, triplex, multiplex en andere houtsoorten. Deze geven bij verbranding meer fijnstof en er komen ook andere verbrandingsproducten vrij. Daardoor worden de kachel en de afvoerpijp of schoorsteen sneller vervuild. Goedkope pelletkorrels kunnen door afwijkingen in hardheid en vorm in het ergste geval vastlopen in de schroef/vijzel van de kachel. Ook de levensduur van je kachel is dus gebaat bij kwalitatieve en duurdere houtpellets!

Let op voor misleidende labels
Laat je bij verdacht goedkope pellets niet misleiden door de keurmerken waarmee leveranciers soms schermen, zoals : DIN+ / EN 14961-2 A1 gecertificeerd. Dit zegt vaak niets over de kwaliteit van de pelletkorrels, maar over de tussenhandelaar. Wanneer je niet duidelijk een EN+A1 label en logo ziet, dan weet je eigenlijk al dat je te maken hebt met een inferieure kwaliteit.